Puder

Kapok pude - en økologisk og allergivenlig sky af naturfiber


Kroppen kan til tider være lidt af et mysterium, men meget forskning tyder på at vores søvnkvalitet er tæt forbundet med vores livskvalitet, og at en god nattesøvn er essentiel for en sund livsstil. Der findes i dag mange former for forstyrrelser, der kan være med til at ødelægge vores søvnrytme, og på længere sigt øge risikoen for aldersbetingede sygdomme.

En hyppig årsag til forstyrrelser i kroppens søvnrytme er svedeture. Mange kan have oplevet svedeture gennem natten, hvor man vågner med gennemblødt sengetøj eller nattøj. Og selvom de er ikke nødvendigvis et tegn på, at man er syg, så kan svedeture føles meget generende. Sådanne svedeture kan ofte fremkomme, hvis man har for mange kunststoffer i sengen fx syntetiske sengeprodukter, eller hvis ens sengeprodukter ikke er temperaturregulerende eller åndbare nok. Kapok produkter sørger for at regulere kroppens temperatur på rar og tør måde gennem hele natten, så man hverken fryser eller sveder, ligegyldigt om det er sommer eller vinter, ude eller inde.

Kapok er et bæredygtigt og økologisk materiale, som adskiller sig væsentligt fra de øvrige produkter på markedet. Foruden at være en 100% naturlig og økologisk naturfiber, der vokser vildt på træer i de tropiske regnskove, indeholder kapokfibren, på grund af dens unikke fiberstruktur, hele 80% luft og dermed er mere end 8 gange lettere end bomuld. Dette gør ikke blot fiberen den til den letteste naturfiber i verden, men også det mest naturlige valg når man skal vælge sengeprodukter. Kapokfibrens høje luftindhold gør at fiberen let kan absorbere den omkringliggende varme, hvilket gør kapokfibren til den mest isolerende og termoregulerende naturlige fiber i verden, som dermed sikrer et luftigt og åndbart produkt. Kapokprodukter er derfor velegnet til små børn, der har sværere ved at styre deres egen kropstemperatur, eller til børn og voksne, der søger et naturligt produkt der kan hjælpe med at afholde svedeture gennem natten. En kapokpude vil derfor sørge for at temperere sig efter kroppen istedet for at ophobe varmen som mange andre puder. Puden vil derfor forblive tør og rar gennem hele natten. Har man investeret i en Kapokpude fra Cocoon Company vil man også opdage at der er en lynlås ind til kapokfibren, så man selv kan justere tykkelsen på puden, hvis man enten synes den er for høj eller for lav.


Kapokkens unikke fiberstruktur hjælper nemlig kroppen med at lede fugten fra kroppen væk fra kroppen, idet fiberens naturlige vokslag forhindrer fugten i at blive absorberet i fiberen, og derved sørger for at dynen forbliver tør og blød gennem hele natten. Kapokkens egenskab til ikke at absorbere fugt gør kapokken utrolig velegnet til sengeprodukter, da der ikke kan skabes det fugtige miljø som husstøvmider og svampe kræver for at overleve. Derudover indeholder kapokken et naturligt antibakterielt bitterstof, som gør den umulig for husstøvmider og andre bakterier at leve i. En pude med kapokfibre er derfor især gode til allergikere, eller folk som blot ønsker et naturligt sovemiljø med et økologisk og bæredygtigt produkt.

Et naturligt bæredygtigt produkt

Når du som forbruger vælger at investere i en kapokpude, vil du på samme tid være med til at sikre bevarelsen af verdens regnskove. Lokalbefolkningen omkring de mange regnskove, hvor kapokfrugten findes, høster nemlig kapoktræernes frugter manuelt år for år, og indtægten de får ved at videresælge kapokfrugterne er en stor del af den indkomst de skal leve af. Kapoktræerne er derfor lokalbefolkningens levebrød, og investerer man i et kapokprodukt investerer man derfor også i bevarelsen af kapoktræerne den omkringliggende regnskov. Når man køber et kapok produkt, får man derfor ikke kun nydelsen af et 100% naturligt økologisk produkt med et væld af foredele, men du er også med til at bevare en økologisk og bæredygtig produktion, der sikrer bevarelsen af regnskoven i landende, hvor kapokken stammer fra.


Vedligeholdelse

Kapokpuder er et naturligt og økologisk produkt, og har ligesom alle andre naturprodukter godt af at blive hængt ud i den friske luft engang imellem. Oftest er det en god idé at vaske sengeprodukter inden de tages i brug, for at vaske rester af kemiske tilsætningsstoffer ud, men da kapok er 100% økologisk, ikke har nogen speciel duft, og naturligt besidder mange af de samme egenskaber som en almindelig pude, behøves hverken vask eller udluftning før produkterne tages i brug. Grundet Kapokkens finere naturfibre, skal kapokpuder dog vaskes, tørres og løbende vedligeholdes på en lidt anderledes måde, end almindelige naturfiber produkter. Kapokkens utrolig fine fiberstruktur gør nemlig at vandet lægger sig tæt omkring fibrene, og gør det derfor en smule sværere at tørre. Det kan lidt sammenlignes med forskellen på ler og sand, hvor lerets meget finere sten også gør det en smule mere vanskeligt at tørre.

For løbende at vedligeholde kapokkens fine egenskaber, anbefaler vi at man tørretumbler puderne engang imellem, for at holde dem luftige og bløde. Vi anbefaler generelt at tørretumble produkterne i 30-40 minutter en gang hver 2. måned, eller efter behov. Er man under tørringen i tvivl om produktet er fuldstændig tørt, kan det være en god ide at taget det ud og lade det ligge og affugte en time eller to. Kan man mærke at produktet stadig er en smule fugtigt efter at produktet har ligget lidt, kan man roligt give det en ekstra tur i tørretumbleren. Vi anbefaler at man ikke bruger tennisbolde til at luftiggøre produkterne når de tørretumbles, som man gør ved andre naturfiber produkter. I stedet anbefaler vi at man kun tørrer et produkt ad gangen i tørretumbleren, for at få den bedste effekt. I forbindelse med tørring af kapokprodukter, vil der måske dannes små klumper af kapok i hovedpuden. Disse kan man let manuelt trække fra hinanden inden produktet får endnu en tur i tørretumbleren.

Har man brug for at vaske sine kapokprodukter anbefales det at man vasker det med enzymfrit vaskemiddel ved max 60° og undgår brug af skyldemiddel, for bedst at bevare kapokkens naturlige egenskaber. Under vask er det vigtigt med en stærk centrifugering, for at få så meget vand ud af produktet inden tørring. Det er værd at bemærke, at ved større produkter, anbefaler vi at bruge et renseri til at vaske eller tørretumble, da disse produkter kan være for store til en normal vaskemaskine eller tørretumbler. Dette gælder dog oftest voksendynerne, men har man fx en meget lille tørretumbler, hvor en stor voksenpude synes for stor til, anbefales det, at man også anvender et renseri til disse. Har man investeret i kapokprodukter fra Cocoon Company, hvor der er en lynlås ind til kapokfiberen, kan man med lethed tage kapokfibren ud, for derefter at vaske det økologiske pudebetræk alene, hvis kapokken i sig selv ikke behøver vaskning.