Kapok dyneKapok dyne - en økologisk og allergivenlig gave til din nattesøvn


Med en økologisk og allergivenlig kapok dyne fra Cocoon Company kan du være sikker på at få en god nats søvn, uden selskab af husstøvmider og væggelus. Grundet fiberens vandafvisende og voksbaserede fiberkonstruktion er en kapok dyne det naturlige valg hvis du leder efter en allergivenlig og kemifri dyne til dig eller dit barn, eller hvis du blot leder efter en bæredygtig, økologisk og allergivenlig kvalitets dyne.

Det er kapok fiberens unikke fiberstruktur, som gør fiberen i stand til lede fugten væk fra kroppen gennem natten, idet fiberens naturlige vokslag forhindrer fugten i at blive absorberet i fiberen, og derved sørger for at kapok dynen forbliver tør og blød gennem hele natten. Kapok fiberens egenskab til ikke at kunne absorbere fugt gør kapok fiberen utrolig velegnet til sengeprodukter, da kapok dynen vil forblive tør gennem hele natten og der derved ikke kan skabes et fugtige miljø som husstøvmider og svampe kræver for at overleve. Derudover indeholder kapok fiberen et naturligt antibakterielt bitterstof, som gør den umulig for husstøvmider og andre bakterier at leve i kapok dynen, og fiberen er derfor især gode til allergikere eller personer som ønsker et naturligt sovemiljø med en økologisk, allergivenlig og bæredygtig dyne.

At sove med den rigtige dyne kan også have stor betydning for dit helbred gennem dine vågne timer. En god søvn er utrolig vigtig for kroppens sundhed og velvære, og har dermed stor indflydelse på din livskvalitet på samme måde som kost og motion. Der findes i dag mange former for forstyrrelser, der kan være med til at ødelægge vores søvnrytme, og på længere sigt øge risikoen for aldersbetingede sygdomme. En hyppig årsag til forstyrrelser i kroppens søvnrytme er svedeture. Mange kan have oplevet svedeture gennem natten, hvor man vågner med gennemblødt sengetøj eller nattøj, og sådanne svedeture kan føles meget generende. Svedeture kan ofte fremkomme, hvis man har for mange kunststoffer i sengen fx syntetiske sengeprodukter, eller hvis ens dyne ikke er temperaturregulerende eller åndbare nok. En kapok dyne fra Cocoon Company sørger for at regulere kroppens temperatur på en rar og tør måde gennem hele natten, så man hverken fryser eller sveder, ligegyldigt om det er sommer eller vinter, ude eller inde.

En kapok dyne eller kapok pude er derfor også velegnet til små børn, der har sværere ved at styre deres egen kropstemperatur, eller til børn og voksne, der søger et naturligt produkt der kan hjælpe med at afholde svedeture gennem natten. En kapok dyne vil sørge for at temperere sig efter kroppen i stedet for at ophobe varmen som mange andre dyner. En kapok dyne vil derfor forblive tør og rar gennem hele natten.

Kapok er et bæredygtigt, økologisk og allergivenligt naturmateriale, som adskiller sig væsentligt fra de øvrige produkter på markedet. Foruden at være en 100% naturlig og økologisk naturfiber, der vokser vildt på kapok træer i de tropiske regnskove, indeholder kapok fiber, på grund af dens unikke fiberstruktur, hele 80% luft og er dermed mere end 8 gange lettere end bomuld. Dette gør ikke blot kapok fiberen den til den letteste naturfiber i verden, men også det mest naturlige valg når man skal vælge sengeprodukter. Kapok fiberens høje luftindhold gør at fiberen let kan absorbere den omkringliggende varme, hvilket gør kapok fiberen til den mest isolerende og termoregulerende naturlige fiber i verden. Kapok fiberen giver derved kapok dynen fantastiske temperaturregulerende egenskaber, og skaber et utroligt luftigt og åndbart produkt, der forbliver tør gennem hele natten.


Et naturligt bæredygtigt produkt

Når du som forbruger vælger at investere i en kapok dyne fra Cocoon Company, investerer du også i et 100% naturligt bæredygtigt produkt, og du vil derved være med til at sikre bevarelsen af de tropiske regnskove. Lokalbefolkningen omkring de mange regnskove, hvor kapok frugten findes, høster nemlig kapok træernes frugter manuelt år for år, og indtægten de får ved at videresælge kapok frugterne er en stor del af den indkomst de skal leve af. Kapoktræerne er derfor lokalbefolkningens levebrød, og investerer man i et kapokprodukt investerer man derfor også i bevarelsen af kapok træerne den omkringliggende regnskov. Når man køber et kapok produkt, får man derfor ikke kun nydelsen af et 100% naturligt økologisk produkt med et væld af fordele, men du er også med til at bevare en økologisk og bæredygtig produktion, der sikrer bevarelsen af regnskoven i landende, hvor kapok fiber stammer fra.

Vedligeholdelse og vask

En kapok dyne fra Cocoon Company er et 100% naturligt og økologisk produkt, og har ligesom alle andre naturprodukter godt af at blive hængt ud i den friske luft engang imellem. Oftest kan det være en god idé at vaske sengeprodukter inden de tages i brug, for at vaske rester af kemiske tilsætningsstoffer ud, men da kapok er 100% økologisk, ikke har nogen speciel duft, og der ikke bruges nogen former for unaturlige tilsætningsstoffer til kapok dynen, behøves hverken vask eller udluftning før produkterne tages i brug. Grundet kapok fiberens finere naturfibre, skal en kapok dyne dog vaskes, tørres og løbende vedligeholdes på en lidt anderledes måde, end almindelige naturfiber produkter. Den utrolig fine fiberstruktur i kapok fiberen gør nemlig at vandet lægger sig tæt omkring fibrene, og gør det derfor en smule sværere at tørre. Det kan lidt sammenlignes med forskellen på ler og sand, hvor lerets meget finere sten også gør det en smule mere vanskeligt at dræne vandet fra leret, hvorimod vandet hurtigere vil forsvinde fra grovere sand.

For løbende at vedligeholde kapok fiberens fine egenskaber, anbefaler vi at tørretumble kapok dynen engang imellem, for at holde den luftig og blød. Vi anbefaler at give kapok dynen en kort tur i tørretumbleren, 15-20 minutter, cirka en gang hver 4. måned, eller efter behov. Når man investerer i en kapok dyne bør man dog være opmærksom på mængden af kapok fiber i dynen, idet fiberen vil have en tendens til at miste en del af sin fyldighed gennem brug. En kapok dyne med for lidt fyld vil derfor kunne føles lækker i starten, men vil senere hen kunne gå hen og blive helt tynd og næsten gennemsigtig, når kapok fiberen er faldet lidt sammen. En kapok dyne fra Cocoon Company vil derimod føles lidt stivere, da man har besluttet at bruge mere kapok fiber i dynen, for derved at imødekomme kapok fiberens tendens til at falde lidt sammen. En kapok dyne fra Cocoon Company vil derfor føles lækker og smidig efter at den har været brugt et stykke tid og kapok fiberen har fået lov til at falde lidt sammen. Har man investeret i en kapok baby dyne til et nyfødt barn anbefaler vi ofte forældrene til selv at sove med barnets kapok dyne under deres egen almindelige dyne, så dynen hurtigere bliver smidig og lækker, da et lille barn ofte vil have svært ved at få kapok fiberen til at falde lidt sammen.

Har man brug for at vaske sin kapok dyne anbefales det at man vasker den med enzymfrit vaskemiddel ved max 60° og undgår brug af skyldemiddel, for bedst at bevare kapok fiberens naturlige egenskaber. Under vask er det vigtigt med en stærk centrifugering, for derved at få så meget vand ud af kapok dynen inden tørring. Det er meget vigtigt at kapok dynen dog ikke kommer til at ligge i blød eller ligge våd mellem vask og tørring, da dette kan være hårdt for kapok fiberen, som kan komme til at udskille en smule af sin naturlige farve fra fiberen.

Selve tørringen af en kapok dyne kan godt være en smule mere krævende end et almindeligt dyne af fjer eller kunstfiber, men det er faktisk ikke så svært som man kunne tro. Vi anbefaler at man påbegynder tørringen i tørretumbler direkte efter endt vask, og fortrinsvis uden andet vasketøj, så kapok dynen har lettere ved at bevæge sig under tørringen, og derved blive mere luftig. Da nyere tørretumblere kan have programmer der kan afmåle fugtigheden i produktet, og selv kan slå fra under tørringen, hvis produktet synes tørt, anbefaler vi i stedet at bruge tidsbaserede programmer. Vi anbefaler at vaske kapok dynen på et tørreprogram på ca. 30 minutter med god varme, hvorefter kapok dynen tages ud og ligges til afkøling i 30 minutter til en time. Efter at dynen har fået lidt tid til at affugte og har nået stuetemperatur, tørres dynen igen på tørreprogram 30 minutter med god varme, hvorefter kapok dynen igen tages ud til affugtning. Når kapok dynen har nået stuetemperatur vil det være let at mærke hvor meget fugt der er tilbage i dynen, og hvor meget mere tørring dynen behøver. En kapok dyne bør være luftig, tør og klar til brug efter 3-4 gentagelser af tørringsprocessen. Kan man mærke at dyne stadig er en smule fugtigt kan man roligt give den en ekstra tur i tørretumbleren indtil man synes den føles tør.

Vi anbefaler at man ikke bruger tennisbolde til at luftiggøre dynen når den tørretumbles, som man gør ved andre sengeprodukter. I stedet anbefaler vi at man kun tørrer ét produkt ad gangen i tørretumbleren, for derved at opnå den bedste effekt. I forbindelse med tørring af kapok produkter, kan der måske dannes små samlinger af kapok fiberen i dynen. Disse kan man let manuelt trække fra hinanden inden produktet får endnu en tur i tørretumbleren.

Det er værd at bemærke, at ved større produkter, anbefaler vi at bruge et renseri til at vask eller tørring, da disse produkter kan være for store til en normal vaskemaskine eller tørretumbler. Dette gælder dog oftest kapok dynerne til voksne eller kapok madrasser, men har man fx en meget lille tørretumbler, hvor en større dyne synes for stor til, anbefales det, at man også anvender et renseri til disse.

Find en kapok dyne til dig eller en du holder af lige her.